Bon! Coaching en HR-interim

Bon! Gewoon goed!

Mijn loopbaanreis

Door de jaren heen heb ik altijd kunnen job craften

Ruim 2 jaar geleden werkte ik nog als loopbaancoach bij een grote multinational en beschikte ik over een 5-cijferig personeelsnummer. Daar heb ik 20 trouwe dienstjaren volgemaakt in verschillende rollen. Door de jaren heen heb ik altijd kunnen job craften; er was veel ruimte voor eigen verantwoordelijkheid en inbreng. Ik heb genoten en veel geleerd. Over multicultureel werken, procesoptimalisatie en werken onder hoge druk. Over klantbeleving en medewerkersbetrokkenheid.

Alles heeft voor- en nadelen; zo ook werken bij een multinational. Om alles beheersbaar te houden, wordt overal een proces voor bedacht. Het proces leidt vaak de dagelijkse operatie, in plaats van dat het proces ondersteunend is aan de doelen, resultaten, missie en visie. Ik weet wanneer een project succesvol is, maar ook wanneer en waarom het kan falen. Kortom, een schat aan ervaringen en leermomenten.

Er is vaak een onbalans in doelstellingen

Mijn focus en interesse op mens en organisatie ligt bij doelen die op langere termijn de gezondheid van het bedrijf verhogen. Ik zou het liefst zien dat korte termijn en lange termijn doelen aan elkaar geknoopt worden, zodat er een gezonde balans ontstaat. Bij bedrijven die “P&L gedreven” zijn, is er vaak een onbalans in doelstellingen. De P&L doelstellingen eisen direct aandacht op, waardoor lange termijn doelen, zoals het hebben en behouden van betrokken en bevlogen medewerkers naar de achtergrond verdwijnt.

Van personeelsnummer naar ZZP-er

Het negeren van de lange termijn doelstellingen bijt een bedrijf uiteindelijk in de staart. Ze hebben het gevoel dat ze van het een op het andere moment met een acuut probleem zitten. Maar het is er al veel langer… En het is ook niet zomaar opgelost. Deze onbalans in doelstellingen riep bij mij een verlangen op om daarin iets te veranderen. En onder andere daarom maakte ik een aantal maanden geleden de stap van personeelsnummer naar ZZP-er.

Ik had een aanloop nodig om de stap te zetten

Reeds in 2011 werd ik gegrepen door het begrip duurzame inzetbaarheid en zag ik het potentieel voor bedrijven, maar vooral voor medewerkers. Door duurzaam inzetbaar te zijn/worden, neem je de regie in eigen handen. Tegelijkertijd kan het ook heel spannend zijn. Want dan kun je je namelijk niet verschuilen achter werkgevers die er “een potje van maken”. Je gaat jouw eigen koers varen en jij beslist hoe de koers gevaren wordt en wat jouw bestemming is.

vertrouwen op jezelf

Mijn wens om zelfstandig ondernemer te worden is er al een aantal jaar. Ik had een aanloop nodig om de stap daadwerkelijk te zetten, want ik vond (en vind) het namelijk best wel spannend. Allerlei “wat-als-gedachten” hielden me op mijn plek. Maar die plek gaf me geen energie meer en maakte me ook niet meer blij. Bij duurzame inzetbaarheid hoort ook dat je leert vertrouwen op jezelf en hetgeen je wilt manifesteren. Dat gaat met vallen en opstaan. De kunst is vooral om elke keer weer op te staan en door te gaan. Dat lukt me en dat geeft me kracht. En als ik het kan, kan een ander het ook…

© 2024 Bon! Coaching en HR-interim

Thema door Anders Norén