Bon! Coaching en HR-interim

Bon! Gewoon goed!

Opstellingen

Opstellingen, ook bekend als systemische opstellingen of familieopstellingen, zijn een therapeutische techniek ontwikkeld door Bert Hellinger. Deze methode wordt vaak gebruikt in systemisch werk, waarbij je probeert de dieper liggende dynamieken binnen een systeem (zoals een familie, team of organisatie) zichtbaar te maken. Er zijn verschillende manieren om opstellingen te doen. Tijdens een opstelling worden representanten opgesteld die de plek innemen van familieleden of elementen van het systeem. Dit proces helpt verborgen patronen en dynamieken zichtbaar te maken. En het biedt inzichten die vaak verborgen blijven in de meer traditionele gesprekstherapieën. De nadruk ligt op het zichtbaar maken van onbewuste patronen en dynamieken binnen een systeem. En bij voorkeur komt er ook een helende beweging op gang.

Toegevoegde waarde voor een individu:

  1. Inzicht in onbewuste patronen: Opstellingen helpen je om onbewuste patronen te zien die je gedrag en keuzes beïnvloeden. Dit kunnen o.a. overtuigingen zijn die generaties lang zijn overgedragen of diep gewortelde familie dynamieken die tot op heden invloed hebben.
  2. Verwerking en heling: Door een opstelling krijg je de kans om confrontaties aan te gaan met onopgeloste emotionele conflicten. Dit kan leiden tot emotionele verwerking en heling, vooral van trauma’s die over generaties heen zijn doorgegeven.
  3. Verbetering van relaties: Inzichten uit opstellingen kunnen je helpen je relaties te verbeteren. Niet alleen binnen je familie, maar ook op de werkplek. Dit komt doordat je een beter begrip krijgt van je eigen plek binnen deze relaties en hoe zij invloed uitoefenen op en beïnvloed worden door anderen.
  4. Persoonlijke ontwikkeling: Opstellingen stimuleren persoonlijke groei en zelfbewustzijn doordat er inzicht ontstaat in je eigen beperkingen en mogelijkheden. Dit kan leiden tot krachtigere persoonlijke keuzes en een groter gevoel van autonomie.
  5. Ondersteuning bij besluitvorming: Door de helderheid die opstellingen bieden, kun je betere en meer geïnformeerde beslissingen nemen in je persoonlijke en professionele leven.

Opstellingen zijn een krachtige tool voor diepe introspectie en verandering. Ze bieden een unieke manier om de onderliggende oorzaken van gedragspatronen en relationele problemen te onderzoeken. Dit kan leiden tot significante positieve veranderingen in het leven van een individu.

Manieren van opstellen in 1-op-1 coaching:

  1. Vloerankers: In individuele coaching kun je opstellen vloerankers gebruiken om in de ruimte te leggen. Deze vloerankers vertegenwoordigen mensen en/of concepten die iets te maken hebben met jouw vraag. als via een tafelopstelling met poppetjes. Door erop te gaan staan, kun je je als het ware verplaatsen (je resoneert ermee) in datgene wat het vertegenwoordigt.
  2. Tafelopstelling: in een tafelopstelling werk je met poppetjes en andere voorwerpen die op de tafel (en in je vraagstuk) passen.

De manier waarop de vloerankers en poppetjes neergezet worden, geeft al snel inzicht in je vraag of situatie. Het voordeel hiervan is dat je op een laagdrempelige manier kunt kennismaken met het fenomeen opstellen.

Opstellen met representanten

Een opstelling met representanten is een manier van opstellen waarbij meerdere mensen nodig zijn. Als vraagsteller breng je een vraag in en vraag je mensen in de ruimte iemand of iets uit jouw systeem te vertegenwoordigen. De representanten zijn veelal mensen die niets van jou of je vraagstuk weten. Ze zijn daarom vrij van interpretatie en oordeel en kunnen informatie delen over hun plek in jouw systeem. Het is gebruikelijk om meerdere vraagstellers per opstellingsochtend/middag/avond te hebben. Je kunt dus ook als representant gevraagd worden. Hou Instagram en LinkedIn in de gaten voor data voor opstellingsdagen.

Neem contact op!

© 2024 Bon! Coaching en HR-interim

Thema door Anders Norén