Bon! HR en organisatieadvies

Bon! Gewoon goed!

Fouten helpen me het de volgende keer beter te doen

Ik bewonder mensen die fouten maken en hun schouders daarbij kunnen optrekken en weer verder gaan met hun leven. Ik behoor zelf tot de categorie mensen die wat moeite heeft met het maken van fouten. En hoe spannender ik iets vind om te doen, des te meer vrees voor het maken van fouten.

Zo begon ik een paar weken geleden heel enthousiast met het publiceren van mijn intentie van de week op diverse social media kanalen. Nu ik een paar weken verder ben en voortschrijdend inzicht heb opgedaan, besef ik me dat een intentie van de maand beter is. Ik kwam tot deze conclusie omdat mijn laatste intentie me na een week nog volop bezig hield en ik er nog helemaal niet klaar mee was. Iets wat hardnekkig is, is natuurlijk ook niet binnen een week omgebogen en weggepoetst ;-). Het aanleren van een nieuwe gewoonte duurt minimaal 30 dagen, onder de voorwaarde dat je er bewust en actief aandacht aan hebt besteed. Daarom heb ik besloten naar een intentie van de maand te gaan.

Wat zullen anderen hiervan vinden

Bij dat besluit doemde direct wat knagende vragen op: heb ik het de voorgaande weken dan niet goed gedaan? Waarom heb ik dit niet meteen zo gedaan? Hoe ga ik dit communiceren en rechtbreien? Wat zullen anderen hiervan vinden?

Ieder mens heeft zo’n kritisch knaagdiertje in zich

Deze knagende criticus (oftewel mijn interne criticus) is precies de reden waarom ik moeite heb met het maken van fouten. Zo mild als ik voor anderen ben, zo streng ben ik vaak voor mezelf. Inmiddels ben ik in staat mezelf een halt toe te roepen en in een fout een kans te zien. Hier is een weg van vallen en opstaan aan vooraf gegaan. Ik heb bewust veel bekeken en onderzocht wat ik op die momenten deed en dat geprobeerd om te buigen. Dat wil nog niet zeggen dat ik nu een gat in de lucht spring bij het maken van een fout, maar inmiddels kan ik het leermoment erin waarderen.

Ieder mens heeft zo’n kritisch knaagdiertje in zich, maar in hoeverre deze op de voorgrond treedt, verschilt per individu. Gelukkig kun je dat in balans brengen met andere delen van jezelf. Kritisch denken, realistisch afwegen en dromen/verlangens krijgen dan evenveel ruimte.

Mijn uitdaging voor de komende maand wordt om in ieder geval dagelijks bewust stil te staan bij mijn intentie en vooral te kijken naar de kansen en mogelijkheden van een “fout”. Daarnaast ga ik onderzoeken wat mijn definitie van een fout eigenlijk is en of ik daar een nieuwe effectieve definitie voor kan bedenken (zodat het woord minder lading krijgt).

Heb jij jouw knaagdiertje onder controle? Ben je ook veel strenger voor jezelf dan voor anderen en heb je daar last van? Wil je afrekenen met jouw perfectionisme? Neem contact op voor de mogelijkheden!

Volgende Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Bon! HR en organisatieadvies

Thema door Anders Norén