Bon! Coaching en HR-interim

Bon! Gewoon goed!

Doelen: Say yes to the mess!

Doelen, plannen, een objectief, een mikpunt oftewel een doelstelling. Ik werk in mijn coachtrajecten altijd met doelstellingen. Het geeft richting en je bewaakt samen de voortgang. Heel erg helpend en effectief. Buiten werktijd vind ik het maar wat prettig om op eenzelfde manier bezig te zijn. Ik vaar goed bij het hebben van een richting en enige structuur. En met mij nog vele anderen. Het werken met doelstellingen heeft vele voordelen. Maar als je een talent overmatig inzet, verandert het in een valkuil… En daar heb ik de afgelopen periode lekker weer wat ervaring in mogen opdoen 🙂

gaan met die banaan!

Een paar maanden geleden had ik een zakelijk doel voor mezelf geformuleerd. Ik was blij met wat ik had bedacht en had vertrouwen in de uitkomst. Dus gaan met die banaan! Gaandeweg merkte ik dat het doel soort van onbereikbaar begon te worden. Het leven begon als het ware blokkades op te werpen, zo leek het. Ingeplande afspraken om voortgang te kunnen maken, werden afgezegd. De ene keer door mij en de andere keer door de ander. De gesprekken verliepen stroever, terwijl daar geen concrete aanleiding voor was. Het leek een patroon te worden. Daardoor begon er iets te knagen. Ik wil het zo graag, maar toch kom ik geen stap verder. Een lieve vriendin vroeg me: waarom wil je dit eigenlijk precies?

2 kwartjes

De tijd verstreek en tijdens een van onze koffie-dates vroeg ze me weer: waarom wil je dit precies? En waarom hou je je hieraan vast? En toen vielen er 2 kwartjes:

  1. ik had me zo vastgebeten in het doel en was compleet vergeten te blijven afstemmen op mijn eigen actualiteit. Door mezelf regelmatig af te vragen of het doel mij nog wel dient, sta ik mezelf toe een doel vloeibaar te laten zijn. Hoewel dit binnen mijn coachtrajecten iets heel vanzelfsprekends is, was het voor mezelf in dit geval blijkbaar functioneel om er toch aan vast te blijven houden…
  2. ik had mezelf onbewust wijsgemaakt (pijn versus plezier) dat ik dit doel nodig had om uitzonderlijk/goed/speciaal te kunnen zijn in wat ik doe. Het diende dus als een soort afleiding. Doordat dit kwartje viel, kon ik me bewust afvragen of ik dit inderdaad wel echt nodig had om “succesvol” te kunnen zijn. Ik had dit helemaal niet nodig! Maar met dat besef, kwam ook direct de realisatie dat ik op mezelf mag vertrouwen om succesvol te zijn. Hoe dat succes er precies uitziet, weet ik niet. Maar dat mag ik zelf bepalen! Wow, wat een opluchting!!

De voordelen van werken met doelen

Doelen zijn overal toepasbaar. Op het werk, in de opvoeding, in jouw persoonlijke ontwikkeling of binnen een relatie. De voordelen van het werken met doelen op een rijtje:

  • Duidelijkheid en structuur: als je een doelstelling helder kunt formuleren in jouw eigen woorden, dan weet je precies waar je naartoe wilt werken. Soms kan een doel wat je voor ogen hebt te groot zijn om in een keer naar toe te werken. Dan kun je doelstellingen formuleren die ondersteunend zijn aan het hoofddoel. Ook kun je aan een doelstelling tijd koppelen en zelfs mensen en middelen inzetten om jouw doel te kunnen bereiken.
  • Richting/zingeving: een doel of doelstelling geeft richting en zelfs zingeving aan activiteiten. Binnen bedrijven kom ik vaak tegen dat medewerkers niet goed weten hoe hun werk bijdraagt aan “the why” van hun werkgever. Wanneer je als organisatie in staat bent om deze verbinding te creëren door middel van doelstellingen, dan levert dat direct meer betrokkenheid en (individuele) zingeving toe.
  • Bewustzijn: doelen dragen bij aan bewust ergens naartoe werken en ergens mee bezig zijn. Het kan dus ook goed helpen wanneer je bijvoorbeeld snel afgeleid bent door prikkels van buitenaf (geluiden van smartphone, gesprekken tussen collega’s, etc). Wanneer je als doel hebt een nieuwe gewoonte aan te leren of bepaald gedrag te veranderen, dan is het heel belangrijk dat je daar dagelijks bewust mee bezig bent. Een doel ondersteunt hier goed bij.
  • Voortgang: met een doel zet je als het ware een stip aan de horizon. Hierdoor kun je goed in de gaten houden hoe ver je van jouw doel verwijderd bent en wat er nog nodig is om daar te komen.
  • Reflectie: vergeet jouw doelstellingen ook zeker niet met enige regelmaat te bekijken en je af te vragen of ze nog wel actueel zijn! Desgewenst kun je ze bijstellen. Om tunnelvisie te voorkomen, kun je er met iemand over van gedachte wisselen.

De komende periode staat voor mij in het teken van juist het gebruiken van de ruimte die voor mij is ontstaan door het loslaten van dat ene doel. Wat die ruimte gaat opleveren weet ik natuurlijk nog niet. Maar orde en structuur combineren/afwisselen met ruimte geeft mij op dit moment veel rust en positieve energie. “Say yes to the mess” dus!

Dienen jouw doelen je nog? Of heb je juist moeite met doelen stellen en zou je daar wel wat hulp bij kunnen gebruiken? Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Volgende Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

© 2024 Bon! Coaching en HR-interim

Thema door Anders Norén