Bon! HR en organisatieadvies

Bon! Gewoon goed!

Wat is duurzame inzetbaarheid eigenlijk?

Als je googelt op duurzame inzetbaarheid, tref je veel verschillende definities aan. Door de snel veranderende wereld lijkt iedereen het er meer dan ooit over te hebben. Het is een “hot topic”. Bedrijven willen graag dat hun personeel zich blijft ontwikkelen, zodat ze goed inzetbaar blijven en er geen boventalligheid ontstaat. Tegelijkertijd heeft duurzame inzetbaarheid ook iets over zich wat vergelijkbaar is met bijvoorbeeld bezig zijn met pensioenvoorbereidingen of zorgen voor het milieu. Als het je niet direct raakt, is er geen dwingende noodzaak om ermee aan de slag te gaan. Of toch wel? Dit is mijn visie op duurzame inzetbaarheid.

‘Duurzame inzetbaarheid begint bij jezelf’

Als je duurzaam inzetbaar bent op de arbeidsmarkt, dan betekent dat, dat je iets doet wat je heel leuk vindt, waar je goed in bent en waar ook nog eens vraag naar is. Ook houd je als duurzaam inzetbaar persoon doorlopend jouw werkomgeving in de gaten. Dat betekent dat je de laatste ontwikkelingen binnen jouw werkterrein volgt en dit weet te vertalen naar jouw werksituatie. Wanneer je dit doorlopend doet, kun je inspelen op veranderingen en tijdig bijsturen. Duurzame inzetbaarheid begint wat mij betreft dus bij jezelf. En het is geen proces, maar een beweging. Duurzame inzetbaarheid is een doorlopende cyclus.

‘Gelukkige mensen zijn productiever’

Om duurzaam inzetbaar te zijn, heb je een aantal ingrediƫnten nodig: zelfkennis, zelfsturing en actuele kennis en kunde binnen jouw vakgebied.

Maar wat als je niet weet van welk werk je echt blij wordt? Of wat te doen wanneer je wel heel blij en tevreden bent in een beroep, maar je ziet aankomen dat het werk dreigt te verdwijnen door bijvoorbeeld automatisering? Wat dan?

Goed nieuws! Als je nog niet duurzaam inzetbaar bent, kun je het wel worden en blijven. En daar ook nog eens veel plezier aan beleven.

Bedrijven hebben veel baat bij het verankeren van duurzame inzetbaarheid in de bedrijfscultuur. Het voorziet namelijk in de 3 psychologische basisbehoeften van de mens. Als aan die behoeftes wordt voldaan, zijn mensen gelukkiger. En gelukkige mensen zijn productiever en meer betrokken.

  • Er ontstaat een doorlopende cyclus van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het feit dat de werkgever dit faciliteert, draagt bij aan de behoefte je competent te voelen.
  • Door de doorlopende cyclus van ontwikkeling ontstaat tevens een cultuur waarin perfectie niet bestaat en fouten gemaakt mogen worden. Dit is goed voor innovatie en draagt tevens bij aan competentieontwikkeling.
  • Medewerkers nemen zelf verantwoordelijkheid voor hun loopbaan en worden minder afhankelijk van de werkgever. Dit voorziet in de behoefte van de mens naar autonomie.
  • Het opnemen van duurzame inzetbaarheid in de bedrijfscultuur laat zien dat het iets is waar iedereen mee bezig is en dat het erbij hoort. Het is niet alleen voor boventallige medewerkers bijvoorbeeld, maar gewoon voor iedereen. Dit draagt bij aan de behoefte tot verbinding.

 

Vorige Bericht

© 2024 Bon! HR en organisatieadvies

Thema door Anders Norén